Pomogła: 169 razy Wiek: 52 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32587 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-09, 23:08:51
She napisał/a:
Berta von S. napisał/a:
karmel sama robisz
Po prostu rozpuszczam cukier w rondlu i gorący wlewam do potrawy.
No proszę, jakie proste!
Ja o słodkich potrawach nie mam pojęcia. W życiu np. nie upiekłam ciasta. Może dlatego, że jestem raczej słonożerna. I pewnie dlatego, że u mnie w domu ciasto było bardzo rzadko robione/jedzone.
A ja odwrotnie
Gotować nie cierpię, a piec ciasta bardzo lubię.
I jeść też oczywiście wolę słodkie
W zasadzie chyba mogłabym się żywić samymi słodyczami.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 14107 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-07, 20:58:16
Czy ktoś zna to: Kisir, turecką sałatką z kaszy bulgur? Dzisiaj spróbowałem ją samemu zrobić i muszę się pochwalić, że od razu udała mi się wyśmienicie; dokładnie tak smakuje, gdy ją kupuję gotową “u Turka”. Pyszna, wegetariańska, tania.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 14107 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-07, 21:19:57
Uważasz? Moim zdaniem wygląda nudnie, ale w smaku taka nie jest. Jest aromatyczna i nawet chrupka (dzięki świeżej papryce i ogórkowi), ostra (przecier paprykowy) i zarazem trochę słodka (syrop granatowy).
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 14107 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-08, 22:17:22
Bardzo chętnie.
Kaszę bulgur, 1 szklankę (to tak na 2 osoby), najlepiej drobnoziarnistą (ja wziąłem średnioziarnistą, którą gotowałem 7 minut) należy lekko osolić i zalać wrzątkiem w proporcji 1 szklanka kaszy : 2,5 szklanki wody. Jak będzie za mało wody, można dolać, za dużo - odcedzić. Pozostawić jakieś 10 minut do spęcznienia.
W międzyczasie w patelni w dobrym oleju oliwkowym krótko przypiekamy w drobne kostki posiekane 2 cebule i 1 ząbek czosnku, potem dodajemy 2 duże łyżki przecieru pomidorowego i 1 przecieru paprykowego. Dolewamy trochę wody i krótko gotujemy.
Świeże składnik (na jedną szklankę kaszy; na dwie trzeba wszystkiego więcej): pół papryki, 1 pomidor, 1/3 zielonego ogórka, 2 cebulki dymki, dużo pietruszki (bardzo ważne: smak + aromat!), wszystko siekamy w dość małe kawałki. Sok 1 cytryny. I jeśli jest, 3-4 łyżki syropu granatowego. Sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju oliwkowego. Wszystko należy dokładnie wymieszać (w Turcji robi się to rękami) - i gotowa jest turecka sałatka kisir.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 20 Lut 2017 Posty: 6143 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-10, 10:29:55
Dziękuję
John Dee napisał/a:
dużo pietruszki
Chodzi o natkę? czy korzeń? Pewnie o natkę, bo korzeń nie jest specjalnie popularny chyba :-)
W każdym razie bez zakupów się nie obejdzie, bo dwóch składników w życiu nie stosowałam
_________________ Drużyna 5
Ostatnio zmieniony przez Teresa van Hagen 2018-09-10, 10:30, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 14107 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-25, 10:37:50
O natkę chodzi. Syrop granatowy nie jest moim zdaniem konieczny (choć Turcy mi tu na pewno zaprzeczą) i następnym razem go pominę. Swój typowy smak kisir wydaje mi się otrzymuje głównie od bulguru i przecieru z papryki, wszystko inne to mniej ważne składniki; można śmiało być kreatywnym dodając korzeń marchewki, rodzynki lub - akurat teraz w jesieni jest ich wszędzie dużo - orzechy.
Lubię, że kisir jako wegetariańska potrawa syci i szybko się nie psuje, przez co świetnie się nadaje jako prowiant na małe wyprawy itp.
A przecieru z papryki używam ostatnio częściej niż pomidorowego. Fasolkę po bretońsku, o której dyskutowaliśmy trochę tu: http://pansamochodzik.net...p=362044#362044 urozmaiciłem sobie wczoraj właśnie tym przecierem dodając jednocześnie dla ostrości jeden drobno posiekany strąk czerwonej papryczki chili i sok cytryny, by podnieść trochę smak. Fasolka na ostro więc - pycha.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.