PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przepisy kulinarne ze zlotów i spotkań
Autor Wiadomość
Berta von S. 
Twórca
nienackofanka



Pomogła: 169 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 32587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-09, 23:08:51   

She napisał/a:
Berta von S. napisał/a:
karmel sama robisz

Po prostu rozpuszczam cukier w rondlu i gorący wlewam do potrawy.

No proszę, jakie proste!
Ja o słodkich potrawach nie mam pojęcia. W życiu np. nie upiekłam ciasta. Może dlatego, że jestem raczej słonożerna. I pewnie dlatego, że u mnie w domu ciasto było bardzo rzadko robione/jedzone. :)
_________________
Drużyna 5

 
 
Yvonne 
Maniak Samochodzika
Witaj Przygodo!



Pomogła: 11 razy
Wiek: 45
Dołączyła: 28 Wrz 2012
Posty: 7317
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-07-10, 05:59:43   

A ja odwrotnie :)
Gotować nie cierpię, a piec ciasta bardzo lubię.
I jeść też oczywiście wolę słodkie ;-)
W zasadzie chyba mogłabym się żywić samymi słodyczami.
_________________
Zapraszam na mój blog:

www.odbiblioteczkidoszafy.blogspot.com


 
 
She 
Junior Adminka



Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 19574
Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2018-07-10, 06:36:08   

Berta von S. napisał/a:
u mnie w domu ciasto było bardzo rzadko robione/jedzone.


No widzisz...u mnie w domu było podobnie- moja mama chyba w życiu ciasta nie upiekła, ale ja za to się wzięłam i piekę od czasów nastoletnich.
_________________


Semel scriptum, decies lectum!
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14107
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-08-03, 18:44:36   

La tarte aux prunes à l'alsacienne czyli placek śliwkowy po alzacku.



Ta żółtawa masa to nie jakiś budyń z tytki, lecz krem własnoręcznie upitraszony. Pycha. Jeśli ktoś chce przepis, służę uprzejmie. :)
 
 
irycki 
Maniak Samochodzika
Pan Motocyklik



Pomógł: 24 razy
Wiek: 57
Dołączył: 13 Paź 2015
Posty: 5815
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2018-08-04, 08:42:13   

Dawaj :)
_________________

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch

Moje fotoszopki (akt. 13.11.2022)
.
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14107
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-08-04, 09:04:11   

Okej.


Płaską nasmarowaną formę wykładamy chłodzonym uprzednio ciastem kruchym (ze sklepu, 350 g) (ja moje zrobiłem odręcznie, bo w sklepie akurat nie było)

Posypujemy grysikiem, 2 łyżki

1 do 1.5 kg śliwek (przeciętych wpół) układamy aż po brzeg formy. Uwaga: zauważyłem, że śliwki zbiegają się w piekarniku, więc nie żałować.

Posypujemy 50 g cukrem pudrem (osobiście użyłem trzcinowego)

Wkładamy na 15 minut do piekarnika, 180 stopni C.

Przygotowujemy krem: 50 g cukru pudru (u mnie ponownie trzcinowy), 100 g creme fraiche i 2 jajka. Ubijamy trzepaczką jakieś 2 minuty.

Podpieczone ciasto polewamy kremem i pieczemy dalej ok. 20-25 minut. Gotowe. :)
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14107
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-07, 20:58:16   



Czy ktoś zna to: Kisir, turecką sałatką z kaszy bulgur? Dzisiaj spróbowałem ją samemu zrobić i muszę się pochwalić, że od razu udała mi się wyśmienicie; dokładnie tak smakuje, gdy ją kupuję gotową “u Turka”. Pyszna, wegetariańska, tania. :)
 
 
Berta von S. 
Twórca
nienackofanka



Pomogła: 169 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 32587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-07, 21:05:09   

Słowa "wegetariańska" i "kasza" przeważnie działają na mnie zniechęcająco, ale wygląda nieźle. ;-)
_________________
Drużyna 5

 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14107
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-07, 21:19:57   

Uważasz? Moim zdaniem wygląda nudnie, ale w smaku taka nie jest. Jest aromatyczna i nawet chrupka (dzięki świeżej papryce i ogórkowi), ostra (przecier paprykowy) i zarazem trochę słodka (syrop granatowy).
 
 
Berta von S. 
Twórca
nienackofanka



Pomogła: 169 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 32587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-07, 21:59:36   

John Dee napisał/a:
Uważasz? Moim zdaniem wygląda nudnie, ale w smaku taka nie jest..

Uważam, bo lubię wszelkie "berbeluchy". :)
_________________
Drużyna 5

 
 
Teresa van Hagen 
Maniak Samochodzika



Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 20 Lut 2017
Posty: 6143
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-08, 19:42:38   

A można przepis na ten kisir? :okulary:
_________________
Drużyna 5

 
 
Yvonne 
Maniak Samochodzika
Witaj Przygodo!



Pomogła: 11 razy
Wiek: 45
Dołączyła: 28 Wrz 2012
Posty: 7317
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-09-08, 20:18:29   

Dołączę do prośby o przepis :)
_________________
Zapraszam na mój blog:

www.odbiblioteczkidoszafy.blogspot.com


 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14107
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-08, 22:17:22   

Bardzo chętnie.

Kaszę bulgur, 1 szklankę (to tak na 2 osoby), najlepiej drobnoziarnistą (ja wziąłem średnioziarnistą, którą gotowałem 7 minut) należy lekko osolić i zalać wrzątkiem w proporcji 1 szklanka kaszy : 2,5 szklanki wody. Jak będzie za mało wody, można dolać, za dużo - odcedzić. Pozostawić jakieś 10 minut do spęcznienia.

W międzyczasie w patelni w dobrym oleju oliwkowym krótko przypiekamy w drobne kostki posiekane 2 cebule i 1 ząbek czosnku, potem dodajemy 2 duże łyżki przecieru pomidorowego i 1 przecieru paprykowego. Dolewamy trochę wody i krótko gotujemy.

Świeże składnik (na jedną szklankę kaszy; na dwie trzeba wszystkiego więcej): pół papryki, 1 pomidor, 1/3 zielonego ogórka, 2 cebulki dymki, dużo pietruszki (bardzo ważne: smak + aromat!), wszystko siekamy w dość małe kawałki. Sok 1 cytryny. I jeśli jest, 3-4 łyżki syropu granatowego. Sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju oliwkowego. Wszystko należy dokładnie wymieszać (w Turcji robi się to rękami) - i gotowa jest turecka sałatka kisir. :)
 
 
Teresa van Hagen 
Maniak Samochodzika



Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 20 Lut 2017
Posty: 6143
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-10, 10:29:55   

Dziękuję :564:

John Dee napisał/a:
dużo pietruszki

Chodzi o natkę? czy korzeń? Pewnie o natkę, bo korzeń nie jest specjalnie popularny chyba :-)
W każdym razie bez zakupów się nie obejdzie, bo dwóch składników w życiu nie stosowałam ;-)
_________________
Drużyna 5

Ostatnio zmieniony przez Teresa van Hagen 2018-09-10, 10:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Aldona 
Maniak Samochodzika
Aldona



Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 11 Sty 2014
Posty: 5208
Skąd: Skąd?
Wysłany: 2018-09-10, 10:31:53   

Ja nie używałam nigdy syropu granatowego.
_________________
 
 
Kynokephalos 
Moderator
Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku



Pomógł: 139 razy
Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 6655
Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2018-09-25, 08:48:40   

Teresa van Hagen napisał/a:
John Dee napisał/a:
dużo pietruszki
Chodzi o natkę? czy korzeń?

Przyłączam się do pytania.

Teresa van Hagen napisał/a:
Pewnie o natkę, bo korzeń nie jest specjalnie popularny chyba :-)

A moja pierwsza myśl była taka, że chodzi o korzeń.
Mam wrażenie, że korzeń pietruszki dobrze sprawdza się smakowo właśnie jako dodatek do kasz.

Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________
Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.

 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14107
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-25, 10:37:50   

O natkę chodzi. Syrop granatowy nie jest moim zdaniem konieczny (choć Turcy mi tu na pewno zaprzeczą) i następnym razem go pominę. Swój typowy smak kisir wydaje mi się otrzymuje głównie od bulguru i przecieru z papryki, wszystko inne to mniej ważne składniki; można śmiało być kreatywnym dodając korzeń marchewki, rodzynki lub - akurat teraz w jesieni jest ich wszędzie dużo - orzechy.
Lubię, że kisir jako wegetariańska potrawa syci i szybko się nie psuje, przez co świetnie się nadaje jako prowiant na małe wyprawy itp.


A przecieru z papryki używam ostatnio częściej niż pomidorowego. Fasolkę po bretońsku, o której dyskutowaliśmy trochę tu: http://pansamochodzik.net...p=362044#362044 urozmaiciłem sobie wczoraj właśnie tym przecierem dodając jednocześnie dla ostrości jeden drobno posiekany strąk czerwonej papryczki chili i sok cytryny, by podnieść trochę smak. Fasolka na ostro więc - pycha. :)
 
 
Aldona 
Maniak Samochodzika
Aldona



Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 11 Sty 2014
Posty: 5208
Skąd: Skąd?
Wysłany: 2018-09-25, 12:21:19   

Teraz to z dynią trzeba coś robić :) Niestety nie mam pomysłu jak ją przyrządzić zjadliwie i ze smakiem. Macie jakieś pomysły?
_________________
 
 
Teresa van Hagen 
Maniak Samochodzika



Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 20 Lut 2017
Posty: 6143
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-25, 13:52:21   

Aldona napisał/a:
Teraz to z dynią trzeba coś robić :) Niestety nie mam pomysłu jak ją przyrządzić zjadliwie i ze smakiem. Macie jakieś pomysły?


Zrób z niej mordę ;-)
_________________
Drużyna 5

 
 
Aldona 
Maniak Samochodzika
Aldona



Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 11 Sty 2014
Posty: 5208
Skąd: Skąd?
Wysłany: 2018-09-25, 18:14:28   

Wowax napisał/a:
:D
Teresa van Hagen napisał/a:
Zrób z niej mordę
:D


Jesteście okropni :)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Reklama:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo

Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.

Zapoznaj się również z nasza Polityka Prywatnosci (z dn. 09.08.2019)

  
ROZUMIEM
Strona wygenerowana w 0,5 sekundy. Zapytań do SQL: 12